مادربورد
اگر کیس کامپیوتر خود را باز کرده و نگاهی به داخل آن بیاندازید، یک قطعه الکترونیکی بزرگ را مشاهده میکنید که بقیه قطعات سخت افزاری را به یکدیگر متصل کرده است. این قطعه بزرگ، که اصلیترین بورد کامپیوتر نیز هست مادربورد(Motherboard) نام دارد. این مقاله قصد دارد توضیحاتی را درباره این بورد به شما ارائه دهد. با ما همراه باشید!
مادربورد چیست؟
مادربورد (Motherboard) بزرگترین و اصلی ترین بورد کامپیوتر است و به همین دلیل به آن Mainboard نیز گفته میشود. در واقع مادربورد یک قطعه الکترونیکی است که قطعات دیگر یا بر روی آن نصب میشوند و یا به گونه ای به آن متصل هستند. این قطعه ارتباط بین سایر قطعات سخت افزاری از جمله RAM(حافظه موقتی)، CPU(پردازنده)، HDD(هارد دیسک)، GPU(کارت گرافیک( و… را مهیا میکند. این ارتباط از طریق مدارهایی که از نظر باریکی به موی سر انسان شبیه هستند برقرار میشود. همچنین مادربرد به عنوان واسطی میان این قطعات سخت افزاری و منبع تغذیه(PSU) عمل کرده و انرژی الکتریکی مورد نیاز آنها را تامین میکند. علاوه بر این موارد، یکی دیگر از وظایف این بورد اصلی ذخیره اطلاعات بایوس(BIOS) میباشد.
(سوکت پردازنده)
هر ماردبورد از یک یا چند نوع CPU خاص که با آن سازگار هستند پشتیبانی میکند. پردازنده باید از نظر نوع تکنولوژی، نحوه ارتباط با سایر قطعات سخت افزاری، سرعتهای مورد پشتیبانی و …. با مادربورد سازگار باشد. اما مهمترین و اولین معیار سازگاری مادربورد با پردازنده نوع سوکتهای به کار رفته در CPU است. منظور از نوع سوکت، نحوه قرار گیری پین هایی است که CPU در مادربرد بر روی آنها نصب میشود.
بایوس (BIOS)
بایوس یک فریم ور(Firmware) یا سفت افزار است که بر روی تمامی مادبردهای IBM در کامپیوترهای شخصی و در داخل یک چیپ(chip) یا تراشه قرار میگیرد. این تراشه وظیفه شناسایی، کنترل، مدیریت و تست ورودی ها و خروجی ها را بر عهده دارد. همچنین پس از تست I/Oها سیستم عامل را راه اندازی میکند.
اسلات RAM
محل قرارگیری حافظه سیستم است که استانداردهای ساخت آن وابسته به ورژن پردازنده و تراشه های مادربورد است.
باتری پشتیبان
هنگامی که سیستم خاموش است، باتری پشتیبان برق و انرژی الکتریکی مورد نیاز ساعت و بایوس(به منظور بوت شدن کامپیوتر) را فراهم میکند. اگر این باتری را خارج کنید، ممکن است تنظیمات BIOS ریست شده و حتی رمز عبور برای ورود به ویندوز سیستم از کار بیفتد!